Отпадна приватизацията на болниците, благодарение на БСП 

Сеп 09, 2015 Новини БСП 0 2082

Емил Райнов: От законопроекта на министър Москов практически не остана нищо  

„От законопроекта на министър Москов практически не остана нищо”. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Емил Райнов от парламентарната трибуна по време на обсъждането за Закона за лечебните заведения. Той обясни, че това е вторият основополагащ закон на министъра, който управлява здравеопазването от една година. „Този законопроект за пореден път показва неспособността на екипа на министерството да напише каквото и да било”, допълни Райнов. Той обясни, че целият законопроект е бил пренаписан в здравната комисия. „Отпадна приватизацията, изискването за акредитация, премахването на критериите за директори на лечебни заведения,  задължителността за обединенията на лечебните заведения, идеята за национално споразумение за лекарствата. Всъщност едничкото нещо, което остана от министъра и то е доста спорно е- там, където здравната карта показва излишък от болници, Министерският съвет с наредба да определя Касата с кой да сключва договор”, обясни депутатът и допълни, че по административен подход ще се посочва пациентите в кои болници да ходят и къде не.
Райнов припомни, че БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ винаги е била за задължителна карта и е защитавала тази позиция, но не чрез наредба административно да се определя с кои болници да се сключва договор. „Тази наредба освен, че ще се използва като „бухалка” от министъра срещу непослушните болници, има вариант да се използва и срещу държавни болници, които няма да сключат договор с НЗОК и да отидат през фалит към приватизация, от която го отказахме чрез гласуване в зала”, коментира народният представител.
Според Райнов самият факт, че ГЕРБ не са взели отношение в зала по законопроекта, показва тяхното отношение към министъра. „Най-странното е, че дори и неговите колеги от РБ не станаха да го защитават. Това показва резервите на техните партньори към това, което министърът показва”, коментира той.
„През цялото време не ни стана ясно на какво се радваше министърът в залата – на това, че му отпадат тезите една по една от законопроекта или на това, че днес е 9 септември”, заключи Емил Райнов.

Георги Гьоков: Имаше намерения за тотална приватизация в здравеопазването
 
„Създаваше се възможност да се приватизират лечебните заведения, като болниците отпаднат от Списъка на търговските дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала, които досега не можеше да бъдат обявявани за приватизация. И това всичко без нито една дума, с която да се  мотивира необходимостта от такава радикална промяна”. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Гьоков от парламентарната трибуна. Според него зад предлаганата политика в областта на здравеопазването прозират намерения за тоталната му приватизация, които засега се крият зад благовидния мотив „работещите или лекарите да станат собственици на здравните заведения". „Не си ли спомняте, че това бяха и мотивите на правителството на Иван Костов с печално известните РМД-та и ефекта, който те оказаха върху икономиката на страната”, коментира той.

Красимир Янков към Москов: Създавате корупционна среда в здравеопазването
„Приемайки текстовете в закона се създава корупционна среда. Тя ще дава възможност да се договаря кои лечебни заведения ще работят със Здравната каса по предложени от здравния министър критерии”. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Красимир Янков от парламентарната трибуна. Според него вследствие на тези критерии ще бъдат подписвани и договори с удобни болници и обединения. „С какви очи министър Москов се изправя и обвинява за състоянието и назначенията в здравеопазването след една година управление?”, попита той.
По въпроса за обединенията, Янков е на мнение, че това е скрита форма на раздържавяване. „Въпреки че се отказахте от приватизацията, когато се слеят в консорциум частни, държавни и общински болници- частната инициатива има възможост да стигне и до публичния ресурс”, поясни народният представител.
 
Таско Ерменков: Ограничават се вече лицензирани болници
„Няма роене на лечебни заведения, а се ограничават вече лицензирани болници”. Това допълни по темата народният представител от левицата Таско Ерменков. Той е категоричен, че ръководството на министерството на здравеопазването не може да се справи със съществуващото положение и създава административно команден начин за ограничаване. „Когато са дадени лицензи на болници, те са признати, че могат да работят и няма основания след това някой да ги ограничава. Ако те не отговарят на изискванията, вземете им лиценза, но не въвеждайте допълнителни изисквания, които трябва да бъдат субективно преценявани и да служат за обогатяване дори и на политическото ръководство на министерството”, допълни Ерменков.